Tvor-SKUNK-zahtjevan kućni ljubimac,upoznajte ga.

Tvor-SKUNK-zahtjevan kućni ljubimac,upoznajte ga.
Tvorovi su jedna od onih vrsta životinja koje se brzo uvuku pod kožu, ali spadaju u kategoriju vrlo zahtjevnih stvorenja.
Smrde li tvorovi zaista-čemu služi taj smrad. A jeste li znali da su oni izrazito zahvalni kućni ljubimci koji se moge i dresirati.
Nastanjuju Indoneziju i Filipine, te Ameriku od Kanade do Južne Amerike.
Veličina tvora je od 40 do 94 centimetara, a teže ood 0,50 do 8,20 kilograma. Imaju umjereno izdužena tijela sa kratkim i mišićavim nogama, te duge prednje kandže koje im služe za kopanje.
Boja krzna je najčešće crno bijela, a neke vrste su sive ili smeđe pa i krem boje. Sve vrste su prugaste i to od rođenja.
Hrane se i biljnom i životinjskom hranom, te se njihova prehrana mijenja sa godišnjim dobima. Jedu kukce, ličinke, male glodavce, guštere, žabe, zmije, ptice, pa tako i bobice, travu, lišće, gljive i orahe.
Životinje su koje vole samoću, ali u hladnim danima mogu se naći u skupini kako bi se dodatno ugrijali, te su večernje životinje. Dane najčešće provode u zemljinim hodnicima koje sami iskopaju. Za vrijeme zimskih mjeseci su dosta neaktivni i rijetko se hrane.
Imaju odlična osjetila za miris i sluh, ali im je vid dosta slab, te žive do tri godine.
Parenje počinje u rano proljeće s time da se mužjaci uvijek pare sa više ženki. Kada se mladunci okote obično su slijepi, gluhi, te su prekriveni s vrlo malo krzna. Tek nakon tri tjedna oči im se otvaraju, a s majkom ostaju do godine dana dok ne budu spolno zreli. Majka nastupa vrlo zaštitnički prema mladuncima, te će pustiti svoj sprej na bilo kakvu opasnost.
Tvorovi proizvode specifičan miris pomoću kojega se brane od neprijatelja, a to je vrlo jak i neugodan miris koji se teško uklanja i iz odjeće. Njihov sprej može izazvati iritaciju, te čak i privremenu sljepoću. A njihova kemijska obrana i više je nego učinkovita.
Tvorovi znaju biti i kućni ljubimci, ali je jedino u SAD-u i Velikoj Britaniji to dopušteno. Ako se tvor drži kao kućni ljubimac njegova žlijezda za miris se može kirurški ukloniti.
Izraz "smrdi kao tvor" već ste čuli, ali zašto jadnog tvora, simpatičnu životinjicu, prati tako zao glas i jesu li optužbe na njegov račun utemeljene.
Iako tvorovi ne smrde sami po sebi, posebno jak i neugodan miris ispuštaju u situacijama kada su uplašeni ili napadnuti – kada im on služi kao obrana.
Taj neugodan miris teško se uklanja s odjeće i nakon više pranja (što znaju ponosni vlasnici ljubimca tvora), a učinkovita je obrana, jer kemijski sprej koji dolazi ispod njihovog repa može prouzrokovati iritaciju, pa i privremenu sljepoću, za vrijeme koje tvor može pobjeći na sigurno.
Inače, dobra vijest ako netko namjerava nabaviti tvora – njihova žlijezda za ispuštanje karakterističnog mirisa može se kirurški ukloniti, a inače su vrlo uredne životinje koje vam neće uništavati stan. Društveni su i moguće ih je dresirati, a hrane se glodavcima i ostalim malim sisavcima, no opasan je i za perad, a posebno je karakterističan način na koji napada žabe i stvara sebi "zalihu" hrane. Ugrizom žabi ozljedi živce hrptenjače, pa žabe ostanu žive, ali se ne mogu kretati.
Prije nego što se odlučite za kupovinu, znajte.  
Teško se pripitomljavaju 
Kako bi se pripitomili, od rođenja se moraju privikavati na ljude i njihov dodir pa problemi nastaju kada se kupuju u prodavnicama za ljubimce. Takođe, zahtijevaju puno vremena za igru i odgajanje. Međutim, dobra je vijest što ih je moguće dresirati (odazivati se na svoje ime, sjesti, dati šapu itd.)  
Brzo uče 
S jedne strane, to je jako dobro, kada su u pitanju pozitivne stvari. Međutim, to važi i za one loše. Pa ako je vaša životinjica u prošlosti proživljavala neke traume, nije joj strano da se baci u napad. Takođe, tvorovi su poznati po tome što strastveno brane svoju teritoriju.  
Jak ugriz 
Tvorovi spadaju u grupu mesoždera, iako ponekad neće odbiti ni voće, ali u manjim količinama. Zato imaju oštre očnjake i jak ugriz. 
Kavez 
Ove su životinjice dužine od 30-45 centimetara, s time da su mužjaci gotovo duplo veći od ženki. Zato je vrlo bitno da imaju veći kavez, iako ne smeju da provode svo vrijeme u njemu. Zbog njih ćete morati da imate posebno ograđeni prostor u svom domu, gdje će moći da se neometano šetaju i to najmanje tri sata na dan. Mogu se šetati i napolju uz pomoć uzice.  
Odnos sa dijecom 
Tvorovi vole da grickaju stvari, ali ne podnose buku, nagle pokrete i grubost. Upravo zato se ne preporučuju porodicama sa dijecom. Gotovo uvijek će u takvim situacijama ova životinja pokazati svoje zube, za koje smo već naglasili da su jako oštri.  
Životni vijek 
Tvorovi mogu doživeti i do 12 godina, iako je vjerovatnije da će doživeti do 8. 
Nikako se ne slažu s mačkama.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.

PATULJASTI KUNIĆI-Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?