Najslađi-mali-kućni ljubimci.// Vrste kućnih ljubimaca.

Najslađi-mali- kućni ljubimci.// Vrste kućnih ljubimaca.
Vaši kućni ljubimci su živa bića i znajte da im treba mnogo brige i pažnje i njege...

Izbor kućnog ljubimca nije lak zadatak, a pogotovu ako se radi o izboru malog kućnog ljubimca. Ako se i odlučite za malog kućnog ljubimca, morate da odlučite i da li će on imati perje ili krzno. Takođe, imajte na umu da neki kućni ljubimci zahtijevaju mnogo pažnje, dok drugi više vole da ih se ostavi na miru. Sve to zavisi od toga koliko ste vremena i truda spremni da uložite da biste postali savjestan vlasnik kućnog ljubimca.
Takođe, treba da razmislite da li želite ljubimca koji će se sklupčati na kauču ili u vašem krilu ili ipak želite nekog koga ćete da volite na daljinu. Pored toga, razmislite i kako će se ljubimac uklopiti u vaše domaćinstvo ako imate malu dijecu.

Više na :  www.animalandnature.com  i mojim blogovima.
Evo,ukratko, o nekoliko vrsta malih, ali popularnih kućnih ljubimaca:

1.
Afrički patuljasti jež -hedgehog
Afrički patuljasti jež -hedgehog- Ježevi su sitni sisari, bubojedii iz porodice Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Dvije su glavne grupe ježeva: evropski jež koji je zakonom zaštićen i afrički jež, najčešće držan kao kućni ljubimac. Jednostavni su za držanje, nisu agresivni pa ih  uz malo strpljenja lako možete pripitomiti. Nemaju neprijatan miris i ne izazivaju alergijske reakcije kod ljudi preosjetljivih na životinjsku dlaku. Budući da preko dana uglavnom spavaju i da su aktivni noću, idealni su za osobe koje preko dana imaju puno obaveza, a uveče se žele opustiti uz svog ljubimca. Ne preporučuju se kao ljubimci za mau dijecu.
Porijeklom su iz Afrike, ali žive širom Evrope, Azije i na Novom Zelandu.
Afrički patuljasti jež je ovalnog oblika, sa vrlo kratkim repom, odrasle veličine od 17 do 24 cm.Težina do 500 gr.
U prirodi mu je životni vijek od 1,5 do 3 godine, a držanjem u zatočeništvu dožive oko 6 - 9 godi Ježevi su svaštojedi, ali im osnovu ishrane čine insekti. U prirodi se hrane crvima, skakavcima, cvrčcima i glistama. Ukoliko ste u mogućnosti ponudite im ovakav obrok.
Od voća i povrća dobro je dati endiviju, paradajiz, spanač, šargarepu, zatim jabuku, bananu, narandžu, dinju, borovnice i suvo grožđe i svaki dan dodati malo sviježeg posnog kravljeg sira, kvalitetne dehidrirane ili mokre niskokalorične hrane za mačke kao i kuvano jaje.
2.
Feretka-Afrički tvorić
Feretka-Afrički tvorić-Ovo su izuzetno simpatične životinjice koje brzo prirastaju srcu. Zbog svog veselog karaktera privlače sve starosne kategorije ljudi,međutim nije preporučljivo držati ih u porodicama sa malom dijecom. Velike su spavalice pa su prikladni ljubimci  za one koji dosta vremena provode izvan kuće. Životni vijek im varira od 5 do 10 godina.
Potiču od domestifikovanog evropskog tvora, a pretpostavlja se da su pripitomljeni prije 2500 godina. Latinski naziv je Mustela putorius furo. U narodu je najčešće korišćen naziv afrički tvor ili ferretka.
Tvorovi jako vole da spavaju, a ostatak dana vole da istražuju, zato im je potreban kavez minimalnih dimenzija 80x50x60cm.
U kavez smjestite ćebence i/ili ležaljku, razne tunele, posudu za hranu i vodu koje se mogu pričvrstiti na rešetke kaveza kao i obavezno posudu za obavljanje nužde ispunjenu pijeskom za mačke. Ukoliko je tvor pušten u prostoriji ili po stanu, svakako obratite pažnju na to da se ne može negdje zavući, zakačiti kandžicom ili dospjeti do nečega što bi ga moglo povrijediti.   
3.
Zamorac-Guinea pig
Zamorac-Guinea pig – U današnje vrijeme ova mala slatka stvorenja sve više osvajaju srca ljudi. Zamorci su porijeklom iz Južne Amerike i mogu da teže i do 3 kg. Postoje zamorci različitih boja i dezena, kao i zamorci duge i kratke dlake. Životni vijek im je 10 godina. Pogodni su za dijecu svih uzrasta, jer su jako zabavni. Hrane se uglavnom sijenom, povrćem i specijalnim peletom, a takođe potrebna im je i dnevna doza vitamina C.  Zamorci zahtijevaju mnogo viježbe. U pet šopovima mogu se pronaći komplet kućice za zamorce, gdje oni bezbijedno mogu da istražuju i viježbaju. U kućicu možete dodati cijevi i male kutije, jer zamorci vole da se zavlače i skrivaju. Međutim, oduprite se nagonu za kupovinom točka za viježbanje, jer viježbe na točku mogu dovesti do povrede leđa ili nogu vašeg zamorca.
Mijesto na kojem će zamorac boraviti mora biti zaštićeno od kiše, sunca i hladnoga vijetra, promaje i naglih promjena temperature. Prilikom izbora kaveza moramo paziti da njegova površina nije manja od 120 x 60 cm i da ne bude niži od 50 cm. Naravno, ukoliko imamo više jedinki, potreban je veći kavez. Ako je kavez manji, zamorca moramo češće puštati u šetnju po stanu ili nekom spoljašnjem dobro ograđenom i zaštićenom prostoru. Zamorčić će se osjećati sigurnije ukoliko je njegov kavez na uzvišenom mijestu. U samom kavezu potrebno je obezbijediti mijesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje i naravno nesmetano kretanje. Dno kaveza treba biti posuto piljevinom koju treba svakodnevno čistiti kako bi se izbijegli neprijatni mirisi i pojava bolesti. Bilo bi poželjno da zamorčić svaki dan može izaći iz kaveza, ali treba obratiti posebnu  pažnju kako ne bi grickao električne kablove ili otrovne biljke.
4. 
Hrčak-Hamster 
Hrčak-Hamster – Ponekad ih nazivaju i “džepnim ljubimcima” zbog njihove veličine.  Hrčci imaju tri glavne osobine: slatki su, čupavi i prijateljski nastrojeni. Uzimanje hrčaka za kućne ljubimce počelo je davne 1930.godine i od tada njihova popularnost nije prestala da raste. Najčešća vrsta hrčka je Sirijski hrčak, poznat i kao zlatni hrčak. On može da naraste i do 17 cm u dužinu. S druge strane, vrsta poznata kao Roborovska raste samo do 7 cm dužine. Životni vijek hrčaka je 2 do 3 godine. Pogodni su za dijecu preko 8 godina, jer hrčci vole da se igraju noću, a mala dijca tada obično spavaju. Najčešće se hrane sjemenkama, sviježim voćem i sirom. Što se tiče viježbanja i zabave, dovoljno je da im napravite krevet od isjeckanih papirića, ubacite cijevi i druge igračke i oni će biti zadovoljni. Većini hrčaka ne smeta da žive sami, odnosno, oni imaju tendeciju da budu agresivni prema istopolnim drugarima. Dobro je znati da, ukoliko usvojite dva hrčka različitih polova, uskoro možete očekivati i bebe hrčke, jer trudnoća kod hrčaka traje samo dvije nedjelje.
Zbog toga što su laki za održavanje i lako prilagodljivi, hrčci se često koriste kao kućni ljubimci.
Hrčak kao kućni ljubimac veoma je popularan posljednjih godina. On gotovo da se gaji u jednakom broju kao i psi i mačke, s tim što hrčak kao kućni ljubimac ne može nikako živjeti zajedno sa pomenutim životinjama, jer mu u suprotnom prijeti opasnost da bude njihov dezert posle činije toplog mlijeka. On je i više nego umiljat, a ne treba da brinete ako mislite da ćete imati problem sa njegovim pripitomljavanjem.
Ovaj maleni simpatični mišić koji plijeni svojom ljepotom vrlo je inteligentan. Kada jednom budete vidjeli ovu životinjicu nalik pufnastoj loptici, nećete moći da se odvojite od njega i poželećete da hrčak kao kućni ljubimac bude dio i vašeg doma.
Razigran, živahn i hitar kućni ljubimac. Aktivn je noću, a danju spava. Jednostavni su za održavanje i lako im je ugoditi. Vole se češkati i maziti, ali znaju biti i agresivni i ugristi ukoliko ih nešto provocira. Treba mu obezbijediti što više aktivnosti, jer je sklon gojaznosti.
Hrčka treba i puštati iz kaveza, kada se navikne na novi dom. Izuzetno su radoznali, vole da njuškaju i istražuju, a pravi majstori da nestanu i da se zavuku između namještaja u stanu pa je dobro biti u blizini i pratiti njihovo kretanje. Pogodniji su za stariju dijecu koja mogu adekvatno brinuti o njima. Očekivani životni vijek hrčka iznosi dvije do tri godine.
Razlozi zašto da se opredijelite za hrcka:
Interesantni su
Umiljati su
Vole da se maze 
Ne prave veliki nered
Nisu glasni

5.
Ovnolili patuljasti kunići
Ovnolili patuljasti kunići – Možete ih naučiti da se odazovu kada ih zovete,  možete i da ih vodite na uzici jer oni posjedujue kvalitete poput psa i mačke. Postoji više od 60 rasa kunića u svijetu, tako da možete birati između različitih veličina, boja, pa čak i dužine ušiju. Njihova tijelesna masa može da varira od 2 kg do 13 kg. Životni vijek im je od 5 do 10 godina. Pogodni su za dijecu stariju od osam godina. Hrane se uglavnom sijenom i sviježim povrćem. Kunići zahtijevaju dosta viježbanja, pa je najbolje da im se obezbijede specijalne kutije gdje oni mogu bezbijedno da skakuću. Neke kuniće moguće je šetati i vani uz pomoć ogrlice i uzice.
Kunići su vrlo društvena i razigrana bića. Mogu se držati u kavezu ili mogu biti cijelo vrijeme slobodni. Površina kaveza mora biti barem 120 x 60 cm. U kavezu kuniću treba obezbijediti mijesto za hranu, vodu, spavanje i dodatni prostor za kretanje. Bilo bi idealno da se u jedan ugao postavi i wc za glodare koji bi trebalo redovno čistiti.
Na dno kaveza najbolje je staviti slamu ili piljevinu. U prodavnici za kućne ljubimce možete nabaviti i gotovu piljevinu za kuniće. Kunić voli mekane površine (trava, tepih...). Ukoliko kunić boravi izvan kaveza, svakako treba obratiti pažnju na kablove i otrovne biljke. U kavez mu stavite i igračke kako mu ne bi bilo dosadno. Kunići bolje podnose hladnoću nego vrućinu. Ako su na otvorenom treba im obezbijediti zaklon u sijencii. Ne smijuu biti na promaji. Dno kaveza uvijek mora biti suvo. 
6.
Lasice

Lasice – Ova radoznala krznena stvorenja su vrlo zanimljivi ljubimci. Ali nisu baš laki za održavanje. Oni vole da lutaju i istražuju, a to nije dobro ako često otvarate i zatvarate ulazna vrata. Mogu lako da vam pobijegnu. Takođe, lasice mogu biti jako temperamentne i agresivne prema drugim posijetiocima koji vam dolaze u goste. Međutim, ova mala životinjica svakako je posebna na svoj način i ako je planirate udomiti, znajte da ste dobili lasicu sa karakterom. Životni vijek im je do osam godina. Najbolje se slažu sa dijecom starijom od 12 godina. Hrane se uglavnom hranom za mačke. Iako postoje kavezi za lasice znajte da one najviše od svega vole slobodu, tj priliku da istražuju kuću. One su poput malog dijeteta, zavirće u svaki kutak.
7.
Činčile
Činčile – Činčilino krzno je toliko baršunasto da prosto nećete željeti da ispuštate vašeg ljubimca iz ruku. Luksuzni kaput kod činčila čini spektar boja od bijele do boje uglja. Ova mala šarmantna stvorenja neodoljivo podsjećaju na kengure s prednjim nogama znatno kraćim od zadnjih i gustim, čupavim repom. Životni vijek im je do 20 godina. Obzirom da su jako osjteljive životinje ne preporučuju se dijeci ispod deset godina. Činčila ne zahtijeva komplikovanu njegu. Ona može da živi u raznim okruženjima i različitim temperaturnim uslovima, ali najviše joj prija tempetarura od 18 do 24°C. Većina činčila živi u kavezima sa čvrstim podom. Ono što je bitno da znate je da činčila nema jak misris tijela.
8.
Degu
Degu- Degu je inteligentan i živahan glodar koji će vas očarati svojim vragolijama. Znatiželjan je, veseo, izuzetno razigran, drag i dobroćudan. Ima veliki raspon vokalizacija za različite situacije. Idealan je ljubimac za cijelu porodicu. Uz pravilnu njegu i ishranu degu živi od 5 do 9 godina.
Domovina degua su Čileanske Ande. Kako degui imaju smanjenu mogućnost varenja šećera, izuzetno su skloni dijabetesu. U Sijevernu Ameriku i Euvropu prvobitno su dovezeni kao životinje na kojoj su se vršila ispitivanja vezana uz dijabetes. Sredinom 20. veka počeli su se držati kao kućni ljubimci.
Degu zahtijeva veći kavez od ostalih glodavara (idealno min. 100 x 60 x 60 cm).
Kavez bi trebao biti od žice ili stakla, jer plastiku lako pregrizu. Ukoliko je na dnu kaveza rešetka,  dno trebate obilno posipati piljevinom kako se ne bi povrijedili. Idealan kavez trebao bi imati nekoliko nivoa. Uz posudu za hranu i vodu, u kavez stavite i posudu sa pijeskom za kupanje. Biće vam zahvalni ako u kavez stavite veliki točak za trčanje, grane, kamenje, glinene vaze, igračke i slične predmete koji će im služiti za igru i razonodu. Postavite kavez na mirno mijesto, bez buke, dima od cigareta, direktnog sunčevog svijetla ili proajme.
Degu u prirodi živi u grupama, pa mu treba obezbijediti društvo. Pate ukoliko nemaju društvo i mogu postati depresivni, bez obzira na brigu i ljubav vlasnika.
9.
CRVENA VJEVERICA-šumska
CRVENA VJEVERICA- Šarmantna bića s velikim kitnjastim repom nemoguće je ne voljeti.
Dosta je zabluda o držanju vjeverica kao kućnog ljubimca...
Dimenzije: do 24 (19.5- 28) cm + rep od 19 (14-24) cm.
Rasprostranjenost: Europa, osim Islanda i sredozemnih otoka.
Životni prostor: stare bjelogorične, crnogorične i miješane šume. parkovi, vrtovi; u Alpama do visine 2000m.
Opis: odozgo- crvenosmeđa poput lisice, često tamna ili crna, odozdo- bijela; oči i uske velike (zimi s čupercima dlaka na vrhovima uski); rep dug, kitnjast.
Način života: spretno i brzo se penje i skače, po deblima i glavom nadolje; daleko skače; veliko, loptasto gnijezdo od grančica i mahovine gradi u krošnjama, dupljama; ne spava pravi zimski san; sprema zalihe hrane.
Crvene šumske vjeverice mogu biti toliko pitome i umiljate da naveče neće da spavaju u svojoj kućici već kod vlasnika u krilu i to tako što glavicu gurnu ispod ruke. I tek kad zaspi dubokim snom, tiho je odnijeti u njenu kućicu, položiti je tamo i pokriti.
Vjeverice, ako ih nabavite dok su još bebice, dakle ako odrastu sa vama, one nikako ne mogu biti divlje životinje. Naprotiv, one su isto tako pitome kao i mace. Čak znaju biti i veće maze od mačaka.
I dok se crvene šumske vjeverice kojih ima po našim šumama mogu uspješno pripitomiti ako uspijete doći do njih dok su jos bebice, i koje obožavaju da se maze i igraju sa vama, drugi je slučaj sa kanadskim vjevericama.
10.
KANADSKA VJEVERICA-Chipmunk
KANADSKA VJEVERICA-Chipmunk-  Te vjeverice se daju pripitomiti ali ako ste osoba koja voli da ih drži u rukama, da se igra sa njima, da ih mazi, onda možete odmah odustati od njih. Jer kanadske vjeverice to ne vole. Dozvolit ce vam maximalno desetak sekundi da ih mazite i to je sve. One su nevjerovatno hiperaktivne i kad ih pustitie iz kaveza, "istrazivaće" vasu kuću po ko zna koji put iako je sve ostalo na istome mjestu.
Doći će ona do vas i kad je zovnete, pronjuškati imate li šta da joj date od hrane i otići da trčkara dalje po vašoj sobi ili stanu. Ali zato vam nikad neće biti dosadno dok gledate njene ludorije. Nasmijat će vas dnevno i po stotinu puta. Dakle, zabavne, nestašne, pitome ali ne vole se maziti.
Kanadske vjeverice/chipmunk/ živahna i znatiželjna mala bića mogu biti izvrsni ljubimci.
PRUGASTA kanadska vjeverica/ Chipmunk / glodavac postaje sve popularniji kućni ljubimac.
Težina: 80 - 92 g
Duljina tijela: sa repom 20 do 25 cm
Duljina repa: 81 do 95 mm
Pare se 2 puta godišnje - prvi put u razdoblju veljače i ožujka, a drugi između listopada i studenog. U vrijeme parenja ženka mami mužjaka specifičnim zvukovima "čip, čip", a kad dođe dan poroda, ona će se povući u svoju nastambu. Nakon što mladi dođu na svijet, obavezno izvadite mužjaka iz kaveza, jer u strahu od njega, ženka može izgaziti svoje mlade. Ženka ih nosi 30 dana, a 35 dana nakon poroda, mladi počinju izlaziti iz kućice i to njih 3-8.
11.
Rakun-Raccoon- PREDIVNI RAKUNI  KAO  KUĆNI LJUBIMCI-ODUŠEVLJAVAJU.
Rakun-Raccoon- PREDIVNI RAKUNI  KAO  KUĆNI LJUBIMCI-ODUŠEVLJAVAJU.
Kao i kod većine egzotičnih ljubimaca, držanje rakuna zahtijeva mnogo vremena i strpljenja.Rakuni se mogu ponašati nepredviđeno i agresivno i može ih biti prilično teško naučiti da razumiju i slušaju naredbe.U mjestima gdje držanje rakuna kao ljubimaca nije zabranjeno, kao u Wisconsinu i drugim državama SAD-a, dozvola za držanje egzotičnih ljubimaca će možda biti potrebna.
Spolno zreli rakuni često pokazuju agresivno prirodno ponašanje kao što je griženje tijekom sezone arenja.Steriliziranje kada su stari oko pet ili šest mjeseci smanjuje šanse za razvoj agresivnog ponašanja.Rakuni mogu postati gojazni i imati druge poremećaje zbog loše ishrane i nedostatka vježbanja.
Kada ih se dugo vremena hrani hranom za mačke, rakuni mogu dobiti kostobolju.Zbog rezultata istraživanja o njihovom društvenom ponašanju, sada se prema zakonu u Austriji i Njemačkoj moraju držati barem dva rakuna kako bi se spriječila usamljenost.
Rakuni se obično drže u većem kavezu (u kući ili izvan kuće), što je također zahtijev zakona u Austriji i Njemačkoj; obično se ne drže u kući jer zbog svoje prirodne radoznalosti mogu napraviti štetu.
Rakuni su od glave do stražnjih udova dugi između 40 i 70 cm, ne uključujući rep koji može biti dugačak između 20 i 40 cm, ali obično nije duži od 25 cm.Visina je ramena između 23 i 30 cm.Težina odraslog rakuna značajno varira po staništu; može biti između 2 i 14 kg, ali je obično između 3,5 i 9 kg.
Rakuni u zatočeništvu mogu živjeti više od 20 godina. Međutim, dužina života u divljini je samo 1,8 do 3,1 godina, ovisno o uvjetima koji se odnose na gustoću prometa, lov i vrijeme. Nije neobično da samo polovica mladunaca rođenih tijekom jedne godine prežive cijelu godinu.
i mojim blogovima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.

PATULJASTI KUNIĆI-Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?