HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.
Planirate si nabaviti jedno slatko, čupavo stvorenje koje će vas uvijek veselo dočekivati kada se vratite kući i vjerno slušati sve vaše jadikovke bez prigovora?  Možda vas ova mala buhtlica osvoji i odlučite udomiti jednog preslatkoga hrčka. HA HA JA SAM ČIST I LIJEP.
Hrčke je već nakon mjesec ili dva od okota potrebno razdvojiti jer inače postaju vrlo agresivni i to najčešće završava tako da se potuku do smrti. Dva hrčka je moguće imati ali onda im svakako treba osigurati i zasebne kaveze i svu pripadajuću opremu.  Prvih nekoliko dana životinjica se navikava na novi životni prostor ali i na vlasnika. Ne uznemiravati je već bi joj samo dati hranu i vodu, ali joj i što više pričati kako bi se navikla na Vaš glas. Zatim joj davati hranu iz ruke, dok se već toliko navikne da sama prilazi i gleda jeste li joj donijeli novu poslasticu za grickanje.
Njihova prehrana je vrlo jednostavna. Ona se većinom sastoji od sjemenki koje se kupuju u trgovini, za jednog hrčka dovoljna je jedna velika žlica na dan, ali je isto tako preporučljivo davati im i dovoljno svježeg voća i povrća kako bi dobili dovoljnu količinu vitamina i minerala i bili zdravi.Isto tako u trgovinama je moguće nabaviti hrpu raznih, već gotovih grickalica, koje im ujedno i služe kako bi ”trošili” svoje zubiće. No pazite da grickalicu ne ostavite predugo u kavezu jer će hrčak sve to vrijedno pogrickati i spremiti u svoje odlagalište hrane, za ne daj Bože, crne dane. Tu hranu ćete naravno morati baciti prilikom prvog čišćenja kaveza. Isto tako vrlo je bitno da im uvijek na raspolaganju bude svježa voda.
Osim hrane i vode, hrčcima je vrlo bitna i zabava. Oni se vole zavlačiti u svakojake rupe i prolaze, graditi nastambe i istraživati, pa im je stoga vrlo bitno i osigurati prostor u kojem barem djelomično mogu to raditi. Osnovna je oprema koju bi hrčak trebao imati u kavezu, osim posude za hranu i vodu, kućica i kolo za okretanje, uz naravno dovoljno piljevine. Preporučljivo im je im je u kavez ugraditi i tunele kroz koje se obožavaju provlačiti, a tko ima mogućnosti može tunelima spojiti i više zasebnih kaveza kako bi hrčku bilo još zabavnije. Isto tako je preporučljivo pustiti hrčka da se barem pola sata ili sat dnevno istrči izvan kaveza jer u suprotnom znaju biti jako nervozni i izgristi žice na kavezu kako bi si stvorili izlaz. Grickanje kaveza u određenim granicama je normalno jer je to jedan od načina na koji  hrčak ”troši” svoje zubiće, no ako to postane učestalo shvatite to kao znak da mu je ipak potrebno malo više slobode.
Održavanje i čišćenje kaveza ne zahtjeva puno posla dovoljno je 2 – 3 puta tjedno baciti staru piljevinu, isprati kavez vrućom vodom (nikako sapunima!) i staviti novu piljevinu. Između ”velikog” čišćenja dovoljno je počistiti samo dio gdje hrčak vrši nuždu i staviti čistu piljevinu.
Hrčci su noćne životinje tako da on, dok vi obavljate svoje svakodnevne obveze, spava snom pravednika, a vrijeme za njegovo buđenje je taman kad se vi vraćate navečer doma.  Zbilja ne zahtijevaju puno brige a vrijeme provedeno u njihovom društvu je mnogo zanimljivije od vremena provedenog uz TV ili kompjuter.
Briga o hrčcima svih vrsta je jako jednostavna i slična, ali samo sa nekoliko razlika u hranjenju i čišćenju. Patuljasti hrčci su veoma socijalni i često se drže sa još jednim hrčkom u kavezu istog pola da bi se spriječila usamljenost, ali Sirijski Zlatni hrčak, kao što je već rečeno bi ubio drugog hrčka, ako osjeti da mu je teritorija tj. stanište ugroženo. Kineski hrčak može takođe da se drži u parovima ili grupama, ali zahtijeva veoma veliki prostor u kavezu, da bi živio mirno. Iako se kineski hrčak smatra za veoma miroljubivu životinju, ženka postaje jako agresivna i ratoborna za vrijeme trudnoće, naročito prema muškim partnerima.
Hrčci nisu nezavisni od prirode i ne preporučuje se da budu kućni ljubimci male djece. Neki ljudi ih dosta poistovjećuju sa pacovima ili miševima, ali za razliku od njih, hrčak ne može da se nauči nikakvim trikovima. Takođe, dosta su manji od morskih prasića i više pogodni za kuću sa ograničenim prostorom.
U mnogim zemljama, Kembelov hrčak je više popularniji od zimskog, dok je obrnuto u evropskim zemljama. Kineski i hrčak Roborovskog su veoma rijetki na tržištu, i mogu se kupiti samo u najpoznatijim lancima prodavnica. Hrčci su jako popularni ljubimci širom svijeta, osim u Australiji i Novom Zelandu, gdje su zabranjeni usljed velike ekološke katastrofe. Veliki broj hrčaka je pobjegao iz prodavnice kućnih ljubimaca, namnožio se i pojeo veliki broj usjeva. Tako su postali glavne štetočine i ozbiljan problem za Australiju.
Hrčci se mogu držati u običnim ili staklenim kavezima, koji se mogu kupiti u prodavnici za kućne ljubimce. Kavezi su više praktični, jer se lako mogu prenositi, njihove rešetke se mogu koristiti za penjanje, i takođe uključuju zgodna prednja vrata, pa omogućavaju lakše čišćenje. Sa druge strane, stakleni kavezi ne dozvoljavaju hrčku da baca svoj izmet, podlogu i ostali sadržaj van kaveza. Takođe pruža bolji pogled na život hrčka. Generalno, stakleni kavez je više praktičan za malene patuljaste hrčke, koji su jako osjetljivi na mijenjanje okoline i takođe, nema rešetaka kroz koje mogu lako da se provuku. Srednji hrčci, kao na primjer Zlatni, naročito uživaju da se penju po zidovima kaveza. Nažalost, veoma vole da grickaju rešetke, i stvaraju veliku buku, što nekad može biti jako iritirajuće za vlasnike. Može takođe da se desi, da prilikom penjanja, hrčak iščaši nogu. Da bi se ovo spriječilo, trebaju se uzimati kavezi koji imaju horizontalne i vertikalne rešetke, i koje ne zaklanjaju pogled na okolinu izvan kaveza.
Zbog hrčkove male veličine, kavez uvijek mora da je dugačak oko 20 centimetara, i da ima jak gornji dio, jer su oni veoma dobri penjači. Iako su manji, patuljasti hrčci zahtijevaju veće kaveze od njihovih rođaka, najmanje 80 sa 20 centimetara. Razlog ovoga je hiperaktivnost patuljastih hrčaka, koji trče dosta, obožavaju da kopaju, i ne mogu lako da podnesu promjenu staništa, za razliku od rođaka. Napolje možete da ga iznesete na veoma kratak period. Takođe, hrčci sa većom i interesantnijom kućom će duže da žive i takođe pružaju veliki spektakl posmatračima. Najbolja atmosfera za hrčka je konstantna sobna temperatura (od 18-25°C). Nemojte ga stavljati na mjesto sa jakom sunčevom svjetlošću jer može da izazove opasno zagrijavanje. S obzirom da hrčak jako dobro i daleko vidi, najbolje ga je staviti na neko mjesto iznad tla (oko 60 cm), gdje može neometano da vidi okruženje.
Pod kaveza treba uvijek da bude prekriven slojem koji odgovara glodaru, jer oni vole da kopaju, zavlače se itd. Preporučuje se piljevina (ostaci od drveta), i da sloj bude dubok oko 2-4 centimetra. Puno vrsta piljevine se može kupiti u prodavnici za kućne ljubimce. Nemojte koristiti piljevinu za mačke jer je ona jako opasna, zato što rovarenje i jedenje otpadaka je smrtonosno. Možete koristiti takođe i novine ili bilo koji drugi papir, koji je bezbjedan. Ne koristiti nikakvu podlogu koja ima aromatična ulja, ili koja ispuštaju miris, jer ovo može da naškodi respiratornom sistemu hrčka, jetri, a takođe i koži. Najbolja piljevina i najsigurnija za hrčke je piljevina jasike.
Hrčci su životinje koje prave gnjezdo ili leglo, i zbog toga uvijek moraju da imaju zalihe novina ili drugog materijala za sigurnu gradnju. Obično to rade u ćošku kaveza, i to je njihova "tajna kućica". Sijeno, iz radnje ili takođe sviježe iz dvorišta, je takođe jako dobar materijal za udobno leglo hrčka. Takođe treba voditi računa da sijeno ne bude oštro, jer može ozbiljno da naudi hrčku.
  Jako je preporučljivo da ponekad stavite pijesak u kavez ili da imate posebno mjesto sa pijeskom za hrčke jer to mu može jako pomoći da se timari. U pustinji (u njihovom prirodnom staništu) hrčci se valjaju u pijesku, koji ih čisti i spriječava da dlaka bude masna, pa lakše opada u vrijeme timarenja. Patuljasti hrčci posebno uživaju u ovom obredu. "Kupanje pijeskom" možete da napravite ako napunite neki veliki sud čistim pijeskom. Koristite teške duboke sudove (od keramike ili metala), ali ne sa prekrivenim vrhom. Ako ne možete da nađete pijesak, možete da ga kupute u prodavnici za kućne ljubimce. Takođe, imajte na umu da treba izbjegavati pijesak koji je sitan i prašnjav jer može izazvati gušenje ili oštećenje respiratornih kanala.
  Redovno čišćenje hrčkove kuće je od velike važnosti za zdravlje hrčka. Kavez treba čistiti najmanje jednom nedjeljno i zamijeniti krevet i podlogu veoma oprezno i uredno, i naročito postaviti krevet na isto mjesto. Hrčci su veoma uredni što se tiče nužde. Možete primijetiti da odvoje poseban ćošak samo za uriniranje i ostale fiziološke potrebe. To mijesto morate malo češće da čistite da bi hrčak bio zadovoljan. Zbog veće veličine kaveza, patuljasti hrčci ne "traže" češće čišćenje kaveza. Kod njih možete očistiti kavez na svake 2-3 nedjelje. Takođe, ova vrsta hrčka koristi sakrivena mjesta za izlučivanje. Za čišćenje kaveza ne morate da koristite jaka hemijska sredstva, voda sa sapunom je sasvim dovoljna. Hemijska sredstva ubijaju miris hrčka, tako da može da se osjeti ugroženim i da nije u svom staništu, dok sapun nije toliko efikasan i hrčku će biti prijatnije. Možda će imati utisak da je došlo proljeće.
  Hrčci se orijentišu čulom dodira i mirisa. Zbog toga, ostavite malo starog materijala u hrčkovom kavezu, naročito tamo gdje se nalazio krevet. Ovako će hrčak znati da se nalazi "kući". Ako se miris izgubi, hrčak može da se dizorijentiše. Razna dezinfekciona sredstva ne treba koristiti (osim ako hrčak nije bolestan). Iako su hrčci jako otporne i imune životinje, može se desiti da "pokupi" neki virus. U ovom slučaju će se ponašati jako čudno i neuobičajno, ležaće i neće raditi skoro ništa. U ovom slučaju, dezinfikujte kavez, dajte mu puno vode i to bi bilo dovoljno da prebrodi bolest.
Još jedna veoma važna stvar oko kaveza hrčka su skrivena mijesta gdje se životinja može odmarati tokom dana. Za ovo možete koristit male kutije (bez ikakvog printa ili boje na sebi). Ovdje će hrčak da stavlja svoju hranu ili da pravi krevet. Takođe prilikom čišćenja vodite računa da tu kutijicu vratite na isto mjesto, i kao što je već pomenuto, da vratite miris tj. stari materijal.
Kao što je već pomenuto sirijske hrčka trebate da držite same dok ne steknu zrelost (oko 7 nedjelja). Mali, patuljasti hrčci su veoma socijalni i najbolje ih je držati sa još jednim hrčkom, ali od najranijih dana. Dvije ili više životinja može da živi zajedno, jedino ako su zajedno odmalena. Ako nisu, može da dođe do ozbiljnih tuča koje mogu da se završe fatalnim posljedicama. U ovakvim situacijama, najbolje ih je držati u odvojenim kavezima. U njihovim prirodnim staništima, pustinjama, svaki hrčak može da ima dovoljno mijesta za sebe, tako da posjeduje veliku teritoriju sa puno podzemnih tunelčića. Ako više od jednog hrčka živi u istom kavezu, vodite računa da kavez bude veći (najmanje 40x40 cm po hrčku), i moraju da postoje posebne kućice za svakog hrčka. Čak iako budu mirni neko vrijeme, može se desiti da dođe do nekih konflikata između hrčaka.
U ovim situacijama, odmah se trebaju razdvojiti. Takođe, ako muški i ženski hrčak žive u miru, imajte na umu da će sigurno da se razmnožavaju brzo i uzrokovaće nedostatak prostora.
Hrčci (naročito Zlatni-sirijski) su eksperti u bježanju. Kavez sa slabim rešetkama treba izbijegavati. Oni će da ga vuku, kidaju sve dok ne uspiju da se provuku kroz njega. A i ako uspije da pobjegne, ostanite pribrani i ne paničite. Zatvorena vrata od sobe ili stana i temeljna istraga će riješiti problem. Ako se hrčak ne pojavi ili ga ne nađete, ostavite kavez otvoren jer će se sigurno vratiti po vodu, hranu ili krevet, čim osjete glad ili žeđ.



 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

PATULJASTI KUNIĆI-Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?