DEGU-mali slatkiši,divni ljubimci i jako su privrženi vlasniku.

DEGU-mali slatkiši,divni ljubimci i jako su privrženi vlasniku.
Divni su ljubimci i jako su privrženi vlasniku,jako pametni i u svako doba dana će prepoznati vlasnikov glas i dočekati ga sa pištanjem.
O degu kao ljubimcima sve riječi hvale, apsolutno nema ništa negativno da se kaže. To je jako interesantan i pametan glodar .
Ljudi koji su bar jednom vidjeli degua kunu se da je to nešto najslađe što čovjek može da zamisli. A oni srećnici koji su ga imali u kući (ili ga još imaju) život bi dali za svog mališu.
Domovina degua su Čileanske Ande.Degui imaju smanjenu mogućnost probavljanja šećera, te su iznimno skloni dijabetesu, u Sjevernu Ameriku i Europu prvotno su dovezeni kao životinje na kojoj su se vršila ispitivanja vezana uz dijabetes. Sredinom 20. st. počeli su se držati kao kućni ljubimci.
Kad je degu otkriven, nisu znali u koju grupu da ga svrstaju. Prvo je stavljen pored vjeverica, ali kasnije se otkrilo da je bliži rođak, recimo, činčila. Octodon degu, kako bi ga zvali stari Rimljani, mali je smeđi glodar najaktivniji u svitanje i sumrak. Ovu naviku je pokupio u planinama Čilea, gdje mu je prirodno stanište. Degu je mali, nježni, osjetljivi stvor koji vam može praviti društvo i čitavih 10 godina, ukoliko brinete o njemu. Vodite računa o tome da uvijek kupujete najmanje par ovih glodara jer usamljeni degu je depresivan i neće dugo poživjeti. Morate znati još i da je maleni degu ljubimac koji zahtijeva mnogo njege i ljubavi.
Degu je pravi đavo: najnemirniji glodar na svijetu. Kavez mora biti od metala ili plastike jer će mališa izglodati svaki drugi materijal, a zatim i sve što imate u kući. Uvijek kupujte degue istog pola. Osim ukoliko ne želite da vam za godinu dana hiljade malih glodara trči po stanu. A upravo je to što oni rade: spavaju ili trče. Trećeg nema. Naravno, pretpostavljate da je u njihovom kavezu uvijek ludilo. Tačno: tamo stalno neko nekog tuče, juri, stalno se čuje neko skičanje, frktanje, piljevina koju ste stavili kao podlogu leti na sve strane... Ali ne brinite, iz cijele te frke degui će uvijek izaći nepovrijeđeni.
Očekivan životni vijek: 5-8 godina, iako ponekad žive i do 10 godina.
Veličina: Dužina tijela im je oko 12-17 cm, a repa oko 12-15 cm.
Ponašanje: Degui su veoma društvene životinjice i mogu se lako pripitomiti ukoliko se naviknu na nošenje od malena. Medjutim, da bi potpuno zadovoljili svoju društvenu prirodu, najbolje ih je držati u grupi. Vole igru i prilično su znatiželjni. Bez društvene interakcije i mogucnosti da budu aktivni, mogu da postanu agresivni i neurotični. Degui su dnevne vrste, što znači da su najaktivniji u toku dana.
U divljini žive u zajednici (kao prerijski psi) i razradjuju sistem kopanja jama kako bi preživjeli.
Nikada ne uzimajte degua za rep. Lako mogu izgubiti dio i zadobiti ozbiljnu povredu. Presvlačenje repa je vjerovatno prirodan način odbrane, ako im se u divljini desi da ih neprijatelj uhvati za rep...
Mogu da narastu do dužine od 25 centimetara (sa repom) i do težine od pola kilograma. Imaju kratke, snažne zadnje noge i užasno su brzi i jaki za svoju veličinu. Zanimljivo je da imaju narandžaste zube, zbog hlorofila koji uzimaju iz hrane.
Ove životinjice obožavaju da se maze. Nema ništa simpatičnije od prizora ovog pacovčića koji diže prednju nogu kao znak da je vrijeme da ga češete po trbuhu (omiljena zanimacija degua). Na drugoj strani, ako su nervozni ili nesrećni, počinju da škrguću zubima. A ako se jedan uplaši, počeće da skiči, što zna da potraje. No najgore je što, počne li jedan da skiči, to će prihvatiti svi.
Smještaj- topao, prostran i uređen terarijum za familiju degua. Tu će oni naći svoje mujesto, a vaše je samo da svakodnevno mijenjate podlogu koju će da pokake i popiške. Najvažnija stvar u terarijumu je komad drveta, koji uvijek mora biti tamo. Ovaj trupac je centar društvenog života degua: sve se vrti oko njega. Takođe, često im unutra stavljajte posudu sa vodom i gledajte kako se uživa u kupanju.
 
Šećer nikad, ni u kakvoj formi, ne dajite. Nema ni voća, jer degui ne razgrađuju šećer u krvi. Ako pojedu i malu količinu, umrijeće vrlo brzo.
Obično se daje hrana za glodare koja se nabavi u prodavnici za kućne ljubimce, ali i sve vrste povrća.Bitna stvar je doziranje, jer degu je gramziv i uvijek će pojesti sve što mu je ispred nosa i uvijek će tražiti još.
Ishrana:
Osnovnu dobru ishranu za degue predstavlja kvalitetna granulirana hrana za cincile ili zamorce u kombinaciji sa štanglama za glodare. Sijeno bi trebalo da im je dostupno non-stop (možete im olakšati, tako sto ćete ga usitniti), kao i malo lucerke. Različito sviježe bilje im takodje treba davati, posebno krompir (oljušten, nekuvan), šargarepu, brokulu, lisnato povrće, boraniju, listove maslačka (ništa ne smije sadržavati pesticide). Trebalo bi ih davati u malim količinama, zato sto mogu da uzrokuju dijareju. Povrće iz porodice kupusa (kupus, brokula, karfiol, kelj) bi trebalo da se daje u veoma malim količinama, iako neki stručnjaci predlažu da se potpuno izbaci iz upotrebe.
Degui su skloni dijabetesu, a najviše im odgovara ishrana bogata vlaknima, s niskim procentom ugljenih hidrata. Ne dozvolite da vaš degu postane gojazan, i slatku hranu svedite na minimum. Trebalo bi i izbjegavati voće kao poslasticu (uključujuci i groždjice) budući da sadrži visok nivo sećera. Kao poslastice možete koristiti sijemenke (npr. sijemenke suncokreta), kikiriki, kao i orahe u ljusci. Medjutim, trebalo bi ih davati povremeno, budući da su prilično masne.
Redovno mijenjajte vodu - iako ne piju vodu često, neophodno je da im je stalno dostupna čista i sviježa voda.

Kavez za degua:Degui zahtijevaju veliki kavez. Za par je potreban kavez dimenzija 60 x 45 x 60 cm. Ovo su minimalne dimenije, veći kavez je uvijek bolji, a veliki kavez sa puno nivoa poput onih za feretke i cincile je najpreporučljiviji. Kavez bi trebalo da je od žice, budući da su degui strastveni zvakači. Medjutim, kavez mora da ima čvrsto postolje s obzirom na to da su degui skloni problemima sa stopalima.
Podloga i mijesto za skrivanje:
Trebalo bi izbijegavati opiljke od kedra i borovine. Postavite apsorbujući sloj bezbijedne podloge na dno kaveza. Kutije za skrivanje su neophodne da bi obezbijedile deguima osjećaj sigurnosti - drvena kutija od 15x20x15 cm je odgovarajuća, a ako ima ravan krov, degui će vijerovatno koristiti za sjedenje. Unutar te kutije bi trebalo postaviti papirne maramice, sijeno, isjeckan papir i slično.
Namještaj u kavezu:
Deguima bi trebalo obezbijediti dobar točak za viježbanje (veličine oko 27 cm) koji se postavi u kavez. Mogu se dodati tanke grančice koje će takodje služiti za viježbanje (penjanje) ali i žvakanje. Tanki pamučni konopci takodje mogu biti iskorišćeni kao sprave za penjanje. Koriste se teške keramičke posude (koje degui neće moći da grizu) za hranu. Budui da su posude za vodu uglavnom plastične, možda ćete morati da ih zaštitite od grickanja.
Piješčano kupatilo:
Kao i cincilama, deguima je neophodno piješčano kupatilo da bi održali kožu i krzno u dobrom stanju. Omogućite im plitku posudu u koju ćete staviti pijesak za kupanje (2.5-5 cm dubine) nekoliko puta nedjeljno (ostavite u kavezu oko pola sata).
Igračke za grickanje:
Budući da su degui glodari, neophodno im je obezbijediti predmete koje će moći da žvaću. Gromuljice vrbe i igračke za zečeve mogu da posluže i za degue, a pamučni konopci i drvene igračke za veće papagaje mogu takodje biti dobro riješenje. Takodje možete ubaciti u kavez mineralne ili slane štangle za glodare.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.

PATULJASTI KUNIĆI-Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?