Sove imaju mogućnost da rotiraju glavu čak za 270 stepeni.

  NOĆNE GRABLJIVICE(Nocturni)
Sova (Strigidae)
Sove imaju mogućnost da rotiraju glavu čak za 270 stepeni.
Sove ili noćne grabljivice (Strigiformes) su red uglavnom usamljenih ptica grabljivica sa preko 200 vrsta. Plijen love uglavnom noću u čemu im pomaže pretežno siva boja i skoro nečujan let. Dijele se u dvije savremene familije - prave sove (Strigidae) i kukuvije (Tytonidae). Hrane se sitnim sisarima, pticama i insektima, a pojedine vrste se hrane i ribom. Žive na svim kontinentima osim na Antarktiku, velikom dijelu Grenlanda i pojedinim ostrvima. 
Mnoge vrste sova imaju asimetrične uši koje im daju vrhunski sluh i mogućnost da tačno odrede gdje se plijen nalazi, iako ga ne vide.
Neke vrste na glavi imaju pernate izrasline koje podsjećaju na uši ali nemaju ništa sa čulom sluha. Ovi snopovi perja ukazuju na raspoloženje ptice, pomažu joj da se kamuflira ili joj koriste kako bi pokazala agresiju. 
Sove imaju mogućnost da rotiraju glavu čak za 270 stepeni.Ove neobične grabljivice imaju tri para kapaka. Jedan im služi za spavanje, jedan za treptanje, a jedan ima ulogu da čisti oči i spriječava infekcije.
   
Sove iako su ptice grabljivice mnogo se razlikuju od ostalih grabljivica.
Znanstvenici su proučavajući sove došli do zaključka da su sove grabljivice samo po nekim vanjskim osobinama ( što se hrani i lovi kao sve druge grabljivice) ali s njima nisu u nikakvom bližem srodstvu.
Sove su prekrivene perjem od pete do glave, ako se pri tome uzme
u obzir da one nemaju pete i izostavimo kljun i kandže.
Perje im je mekano i nabuhlo. "Mekano" im omogućuje nečujan let, a "nabuhlo" uvjerava promatrače da im je tijelo mnogo krupnije nego što jeste. Kako većina sova lovi noću sve imaju dobro razvijen vid i sluh. Oči su im krupne.Mogu vidjeti jako dobro i kad ima jako malo svijetla (sove ne vide u sto postotnom mraku).Jako dobro vide po danu tako da po danu neke čak i love. Sluh im je tako dobar da mogu po neznatnom šumu miša u travi uloviti.
Sove su ptice s malo straha i ne odustaju od borbe ni onda kad su umakle od sigurne smrti, već se nanovo vraćaju.Sove se nakon noćnog lova zavlače na tamna mjesta gdje spavaju tokom dana. To su: duplje drveta, pećine, tavani, krošnje drveća. One koje spavaju na drveću tako su zamaskirane da im perje izgleda kao kora drveta, a tijelo im poprimi odgovarajući oblik. Hrane se miševima, rovcima, krticama, lasicama, vjevericama i kukcima, a neke veće vrste znaju loviti i zeca i jarebicu i ostalu sličnu divljač. Od svih ovih životinja na jelovniku su im glavni miševi i zbog toga možemo reći da su sove vrlo korisne ptice.
Oni koji se boje glasanja sova moraju znati da one to rade samo u proljeće kad je vrijeme parenja. Gnijezdi se na mjestima gdje imaju mnogo lovine. 
 
Ćuk (Corin noctua)
Predstavlja simbol mudrosti zato jer su je Grci jako poštovali i posvetili je Ateni, božici mudrosti. To je vrlo mala sova dužine 24cm i raspona krila 52cm. Premda je mala sova ona je glavni krivac što u proljeće čujemo one stravične zvukove. Odozgo je sivo smeđe boje, a odozdo je bijela sa tamno smeđim prugama, a kljun i oči su mu žuti. Hrani se uglavnom miševima; a ljudi ga koriste za lov slično kao i sivog sokola.
Kukavija (Strix flammea) 
Kukavija drijemalica duga je 35cm i zbog svog izgleda najljepša je sova. Ako je gledamo odozgo vidjet ćemo da je pepeljasto siva sa sivo bijeli pjegama, ali ako se slučajno zateknemo ispred nje vidjet ćemo da su joj prsa srebrnasto bijela ili žućkasto s tamnim pjegama. Lice joj je bijelo i izgleda poput srca.
Nastanju je se na tavanima i sličnim mjestima koje često dijeli sa golubovima, na koje se vrlo dobro privikne. Lovi miševe i štakore i vrlo se lako pripitomljuje i može vrlo vjerno zamijeniti mačku u njenom poslu.
Ušare 
Ćuk i kukavija su vrlo slične sove pa postoji još jedna vrsta sova, a to su ušare. Zovu se tako što imaju čuperak iznad svakog uha. Najveća među njima Sovuljaga buljina velika je kao guska, najviše zbog nabuhla perja. Dugačka je 60cm, a raspon krila joj je 160cm. Tijelo joj je riđasto žuto, pod vratom bijelo, a odozdo prekriveno uzdužno duguljastim pjegama.
Smatraju je vrlo štetnom pticom jer lovi divljač (zečeve, mlade srne, veće ptice...). Može se naći u gorskim šumama u kojima ima puno provalija i mračnih špilja u kojima boravi. Ako ne pronađe takvo mjesto danju spava na drveću na kojem je neprimjetna jer se dobro zamaskira.
Sova kukuvija može da pojede do 1000 miševa godišnje i mnogi poljoprivrednici pokušavaju da ih privuku kako bi vršile deratizaciju poljoprivrednih površina. Ova vrsta je najpoznatija po srcastom obliku lica.
Sove su mesožderke i hrane se glodarima, malim ili srednjim sisarima, noćnim insektima, ribama i drugim pticama. Nakon što svare hranu, one ispljunu čvrste ostatke kao što su zubi, kosti, krzno, perje i ostalo što nisu mogle da svare.
Perje ovih ptica ima krajeve različite mekoće što im pomaže da priguše zvuk dok lete. Njihova široka krila i lagana tijela takođe ih čine tihim letačima što hvatanje plijena čini još lakšim.
Kod većine vrsta sova ženke su veće, teže i agresivnije od mužjaka. Perje ženke je obično šarenije u odnosu na mužjaka. 
Nisu sve vrste sova noćne ptice. Njihova dnevna aktivnost zavisi od sezonske količine dnevne svijetlosti i tame, zalihe hrane i staništa.
Arheolozi su pronašli fosile sova stare čak preko 58 miliona godina. Najveći fosil sove koji je pronađen bio je visok skoro jedan metar.
Sove su dugo bile kulturni simboli koje su stare civilizacije koristile u razne svrhe. Pronađene su slike sova na zidovima pećina u Francuskoj, među egipatskim hijeroglifima, a nalaze se i u umjetničkim prikazima Maja.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.

PATULJASTI KUNIĆI-Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?