Ovako nešto oslikava ljubav čovjeka prema kunićima-Ishrana i probavni sistem kunića.

Ovako nešto oslikava ljubav čovjeka prema kunićima-Ishrana i probavni sistem kunića.

Ovako nešto oslikava ljubav čovjeka prema kunićima.
Kunić uopšte uliva mir i predstavlja bezazlenu zivotinju , a ovnoliki kunici imaju dodatne čari jer su neobični.
U Francuskoj su zvanično bez konkurencije. Ima ih od patuljastih do onih koji prelaze u velike rase .

Životinja je izraziti biljojed. Hranjenje kunića na tkz.tradicionalni način podrazumjeva nešto veoma jednostavno. Zelena hrana (pokošena tokom ljeta veliki br. biljaka )- sijeno 220-300 gr/dan , korjenasta i krtolasta hrana , zrnevlje (50-100 gr/dan) , ono što jeste za diskusiju je izbalansirati i pronaći formulu, a u domaćinstvu se može naći još ponešto za kuniće.
ZDRAVLJE
Problemi s probavom (proljev, nadutost, začep).
Kunićima je probavni sustav najosjetljiviji, te je zato pravilna ishrana izuzetno važna. Za početak, trebali bi znati kako izgleda normalna kakica od kunića:
Normalne kuglice Vitaminska kakica i
Kako kunić sam proizvodi vitamine i probiotike.
Specijalna bakterijska flora kunića  u stanju je razdvojiti celulozu, čime nastaju slobodne masne kiseline, koje se mogu resorbirati i stoje kuniću kao energija na raspolaganju. Da bi ta bakterijska flora kunića funkcionirala, u crijevima je potrebna pH vrijednost 8 do 9, a to je moguće postići samo ukoliko kunić jede hranu bogatu sirovim vlaknima. Ako je hrana bogata šećerom i škrobom, pH vrijednost u crijevima će pasti na 5 do 6, što će uzrokovati odumiranje dobre crijevne flore odnosno razmnožavanje E. coli bakterija. Obzirom da se u tom dijelu crijeva stvara i tzv. vitaminska kakica, poremećen pH faktor utiče i na njen kvalitet. Vitaminska kakica, koja čini i preko 30% od ukupne kakice, sadrži bakterije, mukoproteine i vitamine. Ponovo uzeta (najčešće direktno iz anusa), zadržava se zaštićena sluzavim omotačem i do 6 sati u želucu. U vitaminskoj kakici sadržane bakterije, preko svojih bakterijskih enzima djeluju tako dugo dok ih solna kiselina želuca ne deaktivira. Nakon toga, u želucu i tankom crijevu slijedi rastvaranje sluzavog omotača i probavljanje. Na taj način, kunić je u stanju sve esencijalne hranjive tvari sam proizvesti, i to samo iz hrane bogate celulozom, a koja ne sadrži ni proteine, ni masnoće, ni ugljikohidrate, ni vitamine. Ponekad će kunić ipak ostaviti vitaminsku kakicu i neće je pojesti. Nikada nemojte braniti vašem kuniću da pojede vitaminsku kakicu.
Na tržištu postoje preparati izrađeni specijalno za kuniće i glodare koji pomažu prilikom problema s probavom. 
Proljev
Ne smijete zamijeniti proljev sa vitaminskom kakicom.
Proljev može biti izuzetno opasan (dehidracija) i može imati fatalne posljedice. Što je vodenastiji, to je hitnost veća, a posebno ako se radi o mladom kuniću koji može uginuti od njegovih posljedica u roku jednog dana. Proljev je najčešće posljedica krive ishrane - posebno nagle promijene u ishrani, ali može biti i posljedica problema sa zubićima, prisustva crijevnih parazita, povrća/voća tretiranog kemijskim sredstvima (trovanje), nedovoljno opranog povrća, opranog ali mokrog povrća koje je kunić pojeo.
Za početak, bez obzira koliko je proljev vodenast, maknite kuniću svu hranu osim kvalitetnog sijena i vode. Pojačano pratite njegovo ukupno stanje, ponašanje i tjelesnu temperaturu.
Ukoliko se radi o akutnom vodenastom proljevu potrebno je što prije potražiti pomoć veterinara, kako bi primio potrebne ljekove i infuziju da se spriječi dehidracija.
Ako se radi "samo" o mekšem proljevu (vitaminska kakica je jako mekana ili spojena,  zamazan je oko guze) ali kunić se normalno ponaša, jede sijeno i pije, tada za početak samo pratite njegovo stanje. Možete mu umjesto vode ponuditi lagani crni (ruski ili indijski) čaj, a u maloj kriškici banane "podvaliti" probiotik (npr: linex, prolife; ukupno sadržaj jedne kapsule dnevno u dva puta). 
Ne dođe li u roku 24 sata do poboljšanja, stolica je još uvijek jako mekana i ima intenzivan miris, konsultujte se s veterinarom. Ukoliko se stanje kunića rapidno pogoršava, proljev se pojačava ili se kunić pokunji, počne odbijati hranu i vodu i pala mu je tjelesna temperatura hitno se zaputite veterinaru.
Kada se stanje popravi i ponovo se pojave normalne kuglice, ostavite kunića još nekoliko dana na sijenu i vodi. Možete mu ponuditi i pelete (male zelenkaste valjčiće) iz suhe hrane. Takođe nastavite s davanjem probiotika do potpune normalizacije probave. Nakon što se probava normalizira i kroz nekoliko je dana pravilna, počnite postupno uvoditi u ishranu zelenu, vašem kuniću već od ranije poznatu, hranu. 
Nadutost
Nastaje kad se u crijevima kunića nagomilava velika količina plina. Obično se razvije zbog nagle promjene ishrane. Kad kunić pojede veću količinu svježe mlade lucerne, crvene i drugih djetelina. Za nepriviknute kuniće vrlo je opasna crvena djetelina, ali nadutost mogu uzrokovati  lišće repe i kupusa, mlado, svježe, neodležano sijeno, uparena i pljesnjiva trava i sijeno. Ubrzo nakon hranjenja spomenutom hranom, kunić dobije nadutost trbuha, cvili, stenje, uznemiren je, otežano diše, bol iskazuje udaranjem stražnjim nogicama o pod. Smrt može nastupiti i za 4-5 sati. Ako se dogodi nadutost, u lakšim slučajevima, moglo bi se kuniću pomoći masiranjem trbuha, kao i sredstvom protiv nadutosti . Također bi bilo dobro da se kunić kreće, međutim kod težih slučajeva nadutosti to ne treba pokušavati, jer kunić već u stanju mirovanja teško diše (jer naduti želudac pritiska na pluća). U spriječavanju nadutosti treba izbjegavati spomenutu hranu, a svaku novu hranu treba postepeno uvoditi u ishranu kunića.



Začep probavnih organa
Začep crijeva nastaje rijetko, a uzrok mu može biti ishrana teško probavljivom i jednoličnom hranom što zatvara (grančice kestena, hrasta, vrbe, neodležani ječam), kao i nedostatak vode i dugo mirovanje. Takođe može nastati kod vrste s dužom dlakom (npr: angora, kašmir) koji čupa i guta dlaku sa svojega ili s krzna drugih kunića. Od progutane dlake u želucu se formira krznena kuglica, koja može začepiti izlaz iz želuca. Takav je kunić neraspoložen, rijetko obavlja nuždu, a u početku primjećujemo da kunić "proizvodi" neobično male kuglice. Najbolje je što prije ga odvesti veterinaru, jer dok krznena kugla još nije velika, kuniću se može lakše pomoći. U kasnom stadiju pomoći nema. U spriječavanju začepa važna je dostupnost zelene i sočne hrane, izbjegavanje gore spomenute hrane, stalna dostupnost svježe vode i prostora za kretanje. Takođe, čupanje dlake može se u  spriječiti redovnim češljanjem kunića, a pogotovo u periodu kada se linja. U periodu linjanja možete kuniću dati i malt pastu (za mačke ili zamorce), a koja će olakšati prolazak hrane kroz želudac i crijeva. 

Trovanje hranom
Kod jakog trovanja hranom smrt može nastupiti vrlo brzo, a da prije toga nisu zapaženi nikakvi znakovi bolesti. U blažem i sporijem toku trovanja kunić ne jede, slini, povraća, ima proljev i crijevne grčeve. Najčešći su uzrok trovanja žitarice, što su bile izvrgnute djelovanju raznih zaštitnih sredstava, razne kemijske tvari, zatim otrovne biljke: oleander, mrazovac, bunika, vučjak, divlji peršin, velebilje, krumpirove klice, lišće crvenog i bijelog luka, stabljike paprike i rajčice,  pljesnjiva, užegla, uparena, gnjila, trula i uopće pokvarena hrana. Kunićima teba davati isključivo zdravu i čistu hranu. Izbjegavati travu iz voćnjaka, uz saobraćajnice, s rubova oranica, iz vinograda i sa nasipa.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.

Najslađi-mali-kućni ljubimci.// Vrste kućnih ljubimaca.