KUNIĆI / Rabbit /-Treba malo više strpljenja oko odgoja. Uostalom, kao i sa svakom životinjicom.

KUNIĆI / Rabbit /-Treba malo više strpljenja oko odgoja. Uostalom, kao i sa svakom životinjicom.
SAVJETI  ZA  DOBAR SUŽIVOT SA VAŠIM LJUBIMCEM.


Nemojte kupovati kuniće u zoo-shopovima. Ima ih više nego dovoljno koji čekaju svog novog vlasnika i spremni su za udomljavanje. Dobro razmislite prije nego što ga kupite. Većina shopova se ne drži osnovnih pravila o starosti mališana, ne drže ih na humani način i sl. Kupovinom samo potičete isti način ponašanja. Za nove vlasnike ima više smisla uzeti već odgojenog kunića ( oko 1-2 god. starosti) jer je s njima lakše. Mališani su puno osjetljiviji, te zahtjevaju puno pažnje i znanja koje novi vlasnici obično nemaju. I zato, odlučite se na udomljavanje i pružite jednoj maloj dušici novi dom koji zaslužuje.

Kunići su društvene životinje koje vole ljude. Kao takve idealni su porodični ljubimci. Ima ih različitih, a najpopularnije vrste su hermelin, rex, angora i ovnoliki kunići.
Nemate uslove za držanje psa razmislite o kunićima. Poput psa jako se vežu uz svoje vlasnike. 
Kunići su društvene životinje koji u prirodi žive u grupama. Kao kućni ljubimci najčešće žive sami odnosno ljudi su im jedino društvo. 
Vole se maziti, a moguće ih je čak dresirati, primjer- da nuždu obavljaju u zečjem wc-u. Samo pod uslovom da ih  shvatite kao ravnopravne članove porodice. Dobro se slažu s djecom, ali brigu o ljubimcu ne smijete prepustiti isključivo djeci.

Kupovina kunića
Kod kupovine kunića najvažnije je znati da se kao kućni ljubimci drže patuljasti kunići. Ima ih različitih vrsta, a najpopularnije pasmine su hermelin, rex, angora i ovnoliki kunići.
Važno je da životinja nije premlada. Kunić koji se od majke odvoji prije osme sedmice u životu će više obolijevati. Drugi faktor na koji kod kupovine morate obratiti pažnju jeste zdravlje kunića. 
Provjerite da li je kunić zdrav
Neki od znakova koji ukazuju da je ljubimac zdrav su čisto i sjajno krzno, čiste šape, kratki 'nokti', bistre oči i suha njuška. Obratite pažnju na uslove u kojima se životinja u trgovini drži. Boravište mora biti čisto i uredno što je jedan od osnovnih preduslova da bi kunić bio zdrav. Da bi to i ostao to isto morate  omogućiti u vašem domu.
Osnovna oprema za kunića
Prostran kavez ( što veći to bolji) sa plastičnim dnom na koje treba staviti stelju i slamu u kojoj će se vaš ljubimac skrivati. Kunići obožavaju grickati sijeno koje im trebate servirati u za to predviđenim koritima koje se obično pričvrste za kavez. 
U osnovu opremu takođe spada pojilica i masivna hranilica koju kunić neće moći prevrnuti. Za posluživanje zdravih obroka najjednostavnije je kupiti kuglu koja će visjeti s vrha kaveza. Da bi došao do poslastica vaš ljubimac mora  se protegnuti.

U kavezu obavezno morate postaviti WC te im kupiti nekoliko igračaka. Sve to kunić mora imati u kavezu i zato on mora biti dovoljno prostran. 
Vašeg ljubimca redovno morate puštati van kaveza kako bi se razgibali i istraživali.
Pazite šta kupujete, kako vam neko mjesto patuljastog kunića ne bi prodao zeca.
Kunići ne smrde, nemaju apsolutno nikakav miris, čiste se isto kao i mace.
Smrdi njihov urin, ako se wc tj. boravište redovno ne čiste redovno. Istina, mužjaci češće obilježavaju okolni teren, što se jako smanji nakon kastracije.
Beskrajno su dragi i umiljati, neki se vole maziti više, neki manje.
Treba malo više strpljenja oko odgoja. Uostalom, kao i sa svakom životinjicom.
Sijeno, sviježa voda, malo povrća, voća, suha hrana, maženje i čišćenje boravka- i to je to.
Kunići mogu živjeti 10-12 godina, možda će im trebati veterinarska njega, bilo bi ih poželjno kastrirati tj. sterilizirati...odvagajte za i protiv.
Uslovi boravka-primjer
Preko zime su u kući (u hodniku), što veći kavez,  puštati ih svaki dan van da trčkaraju naokolo po kući.
Mogu gristi  sve i svašta dok su bili u pubertetu - kao i sve ostale životinje...  za to vrijeme  dobro sakriti razne žice i kabla da ih ne strese struja,dati da grizu nešto igračaka i odjeće…
Preko ljeta mogu  imati veliko boravište vani na dvorišu, tamo pasu travu po cijele dane i uživaju na suncu.
Jako su pametni ( rang s mačkama i psima), jako su snalažljivi, inteligentni i  brzo uče i pamte.
Mogu se naučiti kao psi i mačke da nuždu obavljaju na jednom mjestu i urin im ništa više ne smrdi nego mačiji.Izuzetno su umiljati i dragi kad se pripitome.Dok su manji micati stvari od njih,kablove,sobne biljke(ovo i kad porastu).
Glodat  hoće iz disade, ali dok su  s vama, samo se maze i trčkaraju. Wc  svaki dan počistiti, ostalo jednom sedmično...
Kastracija i sterilizacija su preporuka. 

Mogu biti pušteni po stanu i da nemate nikakvih problema jer je to sve stvar odgoja. Kao kod svake životinje treba radit s njima, kao beba naravno ne obavlja nuždu na jednom mjestu ali  ga naučite da sve to radi u kavezu, a kavez  kupite iz razloga kada idete spavati- hoće  kod vas u sobu pa vam grebe po vratima da mu ih otvorite kao i mačka što radi a kada ga pustite skaće vam u krevet tako da je on po noći u kavezu, a tokom cijelog dana na slobodi.
Jako su umiljati , traže pažnju kao i svaka životinja, oni su  prave male maze.
Urin može smrditi kada postanu polno zreli ali zato se oni kastriraju ili steriliziraju ako ne mislite imati potomke, to su sve hormoni kao da od mačaka ili psa urin ne smrdi, poslije sterilizacije mokraća nema nikakvog mirisa, isto kao i kakica.
Mirisi su mu slični svim mesojedima za razliku od kunića i zamoraca koji su biljojedi i neugodan miris može imati jedino neočišćeni kavez. Ni kunić, a ni činčile nisu životinje za natezanje i maze se samo ako oni to žele. 






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.

PATULJASTI KUNIĆI-Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?