Afrički Patuljasti ježevi postal su pravi kućni ježevi.



 Afrički Patuljasti ježevi postal su pravi kućni ježevi.

Afrički patuljasti jež ne zahijteva puno brige, najviše voli da jede insekte, a može da posluži i pileća hrana za mačke.

Životinjica ne zahtijeva puno brige i obično živi od osam do devet godina. U toku života narastu do 17 centimetara, a težina im ne prelazi 500 grama. Kada je reč o ishrani insekti su ono što najviše vole, a u ”pet šopovima” se može naći i hrana namijenjena isključivo ježevima. U kućnim uslovima vlasnici im često daju pileću hranu za mačke koja može biti dobra zamjena, ali se prvo posavjetujte sa vašim veterinarom. Čuvaju se u terarijumima ili kavezima, na čije dno treba staviti piljevinu, a morate voditi računa i da uvijek imaju sviježu vodu. Mijesto za život mora biti prostrano, jer su ove životinje veoma aktivne, a treba ih često puštati i da se šetaju po stanu.


 Ježevi, za razliku od većine divljih životinja vrlo lako se prilagode na život u zatočeništvu i brzo naviknu na ljude. Osim toga, u odnosu na glodavce, oni ne grizu.


Sasvim lako SE mogu naučiti na WC samo na jednom mjestu. Nemaju posebnog  mirisa, i ne pokušavaju označiti teritorij poput npr. mačka. Tipično, dom jež je prijateljski prema ljudima i ostalim kućnim ljubimcima. Oni su znatiželjni i aktivni. 


Težina odraslih ježeva je oko 300-500 grama. Veličina 15-20 centimetara. S pravilnom njegom i njihovom  ishranom  životni vijek je 4-7 godina p i 9.


Gornji dio tijela je prekriven ježevim  oštreim  bodljama, a njihov mekani bijeli trbuh mekim krznom.


Ako je nešto uplaši ježa, skupi se u  loptu, prekrivenu iglicama. Kad  se jež ne boji  mišići leđa su  opušteni, a bodljre su paralelne s tijelom, pa  imate priliku da ga uzmete  nježno  uz bodlje.


Ježevi imaju malu dužinu repa nekoliko milimetara, tako da je vidljiv samo kada je jež u pokretu. To je vrlo inteligentna životinja. Vole se igrati  u tunelima, kao i u dodiru sa jastučićima. 


Ježevi mužjaci i ženke ne razlikuju jedni od drugih u ponašanju ili karakteru.


 Držati  ježeve na sobnoj temperaturi između 20 i 27 stupnjeva.


Kavez na na dnu mora biti siguran- ježevi imaju vrlo tanke noge, i ježevi mogu se ozlijediti ako s njihovi prsti iznenada zapnu kroz igru.


Također treba napomenuti da su ježevi –  samotnjaci i muške ježeve treba držati odvojeno od ženki gotovo cijelo vrijeme, osim za vrijeme parenja, inače oni unište svoju novorođenčad.


 Ali ako i dalje želite zadržati nekoliko ženki zajedno, oni mogu zajedno  od djetinjstva.


 Budući da ježevi nikada gristi svoju kuću – kavez za njih može biti izrađen od drveta, ali dno treba biti prekriven linoleum ili nekim čak i vodootpornim materijalom.


Koristite piljevinu kao postelju na podu.

OPREMA:

Naravno, hranilica- keramička visine od oko 5 do 7 cm i promjera od 8 do 15 cm, iako, naravno, može se koristiti za ježeve i plastika ali je prevrnu.

 Pojilica- za ježa  dovoljno  oko 250-300 ml. A ako stavite vodu u tanjir, to će uvijek biti ispunjeno piljevinom, i na kraju vaše ježevi neće piti dovoljno.

Kuća-  Minimalna veličina za jež kuću na dnu – 15×15 cm.
Kotač-  ne može biti manji od 20 cm u promjeru. Vrlo je važno da pažljivo ispitate mrežu na rubu kotača.


Postoji ježevi koji vole igračke. Tuneli, male loptice za mačke i male pliš igračke. Takođe ponekad ježevi vole uživati ​​u mekom u kući za glodavce.


Što se tiče hrane  treba obratiti pažnju na sljedeće: trebaju hranu koja je niska sa masti i puna proteina.  


Ako ne nađete original hranu ne brinite, jer im je savršena hrana za mačiće najbolje kvalitete, i ako nađete suhu hranu za tvorove. Takođe  hrana  je  gotovo sve male životinje: larve, gliste, miševi, zmije, gusjenice, žabe, pilići, puževi, jaja i naravno kukci. Čak i u zatočeništvu ponekad morate pokušati im date uobičajenu ježevu prirodnu hranu. Komadi voća i bobica takođe se mogu dati. Štoviše, oni ne odustaju od  juhe, povrća, sjemenki i sirova mesa.

 Čak  ježu možete dati ribu i kuhanu jetru – to je  vrlo vrijedna hrana za njih. Riba mora biti visoke kvalitete i nesoljena. Izuzetno korisno je dati ježu mješavinu  krekera i ribane mrkve, sitno sjeckane dodajući  tvrdo kuhana jaja 

Mliječni proizvodi- ne.

 Meso za ježeve uvijek mora biti na prosječnoj sobnoj temperaturi.
 SAVJETI:


 Kupanje-pranje- je najbolje  jednom u tri mjeseca  posebnim  šamponom. Nakon kupanja  treba ga obrisati  suhom krpom-peškirom.


 Briga za tim životinjicama  nije komplicirana, samo treba znati kako da se brinuti za ježevima.

 Jež se sigurno ne boji ljudi, on je željan  za druženjem i znatiželjan je.  S velikim zadovoljstvom mogu sjediti u krilu dok vI,  gledate  tv  ili čitate knjigu.


















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.

PATULJASTI KUNIĆI-Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?