Afrički patuljasti jež /Hedgenhog/-Malo predivno,simpatično klupko.

Afrički patuljasti jež /Hedgenhog/-Malo predivno,simpatično klupko.
Ove ježeve karakteriše ovalan oblik, veoma kratak rep, a kada je u fazi kontrakcije (što mu omogućavaju mišići) ima veličinu većeg grejpfruta.
Ima razvijen mehanizam odbrane tako da se može uviti u oblik lopte. Kada dođe u kontakt sa neuobičajenim objektima ili mirisima za njega, dolazi do hipersalivacije pjenaste pljuvačke što se takođe smatra odbranbenim mehanizmom.
Veoma je aktivna noćna životinja, a u kućnim uslovima živi  i do 8 - 9 godina.
Hrani se paucima i insektima, puževima. Takođe je poznato da može jesti jaja, male sisare, ptice žabe, reptile, a u kućnim uslovima držanja odgajivači preporučuju ishranu komercijalnom gotovom hranom za mačke koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama. Najčešće se koriste hrane superpremium kvaliteta koje su namijenjene ishrani odraslih maca. Preporuka je koristiti hrane sa manje masti „light“ varijante.
Hranilica se svakog dana mora puni, a sviježu vodu poslužite nekoliko puta dnevno.
Ježevi mogu imati: grinje, buve i krpelje kao najčešće ektoparazite. Ovo se rijetko dešava kod ježeva koji žive isključivo u kućnim uslovima, ali ukoliko im društvo prave pas ili mačka, invazije se mogu desiti.
Simptomi invazije su uglavnom svrab, nemir, mršavljenje, nervoza. S obzirom da ježevi imaju bodlje, lako je uočiti im kožu i samim ti i spoljašnje parazite.
Kao tretman i preventiva (zaštita) od ektoparazita koristite se preparati u vidu kapi. Postoji preparat Verminex kapi (Canina). On predstavlja optimalnu biološku (potpuno prirodan preparat) zaštitu protiv ektoparazita. Potpuno je neotrovan, bez toksičnih insekticida i drugih štetnih sastojaka. Njegove prednosti su: prirodni sastojci (biljna ulja, trigliceridi, glicerin, bez hemijskih dodataka).
Jednostavna i štedljiva upotreba (nanosi se u kapima), za mlade životinje potpuno bezopasno, ektoparaziti ne mogu da postanu otporni na ovo sredstvo koje je dermatološki testirano, a može se koristiti za sve kućne ljubimce. Po tijelu rasporediti par kapi ( duž kičme 2-3 kapi, na rastojanju od 3 cm ), a tretman ponavljati svake 3 - 4 nedjelje.
Unutrašnji paraziti izazivaju poremećaje varenja koji se manifestuju razmekšanom stolicom ili prolivom, mršavljenjem, pojačanim apetitom, a paraziti se ponekada mogu primijetiti i u stolici. 
Takođe, ježevi se ne moraju redovno vakcinisati, kao npr. psi i mačke. 
Ovaj mali sisar iz porodice Erinaceidae porjeklom je iz Afrike, ali se u prirodi može naći i u Evropi, Aziji i na Novom Zelandu. Postoje dvije glavne grupe ježeva: evropski koji je zakonom zaštićen i afrički koji je omiljen kao ljubimac.
Afrički patuljasti jež, kao i ostale vrste ježeva, ima bodlje koje su zapravo vrlo tvrde šuplje dlake koje služe za odbranu. Duge su do tri centimetra.
Donji dio tijela, noge i njuška prekriveni su mekim bijelim krznom. U odrasloj su dobi dugi od 17 do 24 centimetra i teže oko pola kilograma. U prirodi dožive od 1,5 do tri godine, a kao ljubimci od šest do devet.
Ovi noćni sisari-insektojedi vrlo su simpatične i nezahtijevne životinjice. Kako su noćne životinje, tek uveče postaju aktivni. Na ljude prvo reaguraju odbrambeno - sklupčaju se i ispuštaju zvuk sličan šištanju - ali mogu se pripitomiti nakon što se naviknu na miris vlasnika.
Nemaju neprijatan miris i ne izazivaju alergijske reakcije kod ljudi alergičnih na dlaku. Imaju vrlo razvijen njuh i sluh. 
Ježevi pripadaju grupi svaštojeda, ali najviše se hrane insektima. U prirodi najčešće jedu skakavce i cvrčke, ali i crve i gliste pa bi bilo dobro tako ih i hraniti. 
Od biljaka im ponudite zelenu salatu, spanać, paradajz, šargarepu, jabuku, bananu, narandžu, dinju, grožđe i slično. Takve je obroke dobro obogatiti posnim sviježim sirom ili kuvanim jajetom. 
Kao alternativa može poslužiti suva ili mokra hrana za mačke. 
Voda treba uvijek da mu bude dostupna. 
Jež kao ljubimac može da živi u kavezu ili terarijumu čije bi minimalne dimenzije trebalo da budu 60x60x35 centimetara. Na dnu treba postaviti piljevinu, a treba mu i osigurati mijesto u kavezu na koje će moći da se sakrije (kućica, cijev i sl.) Dobro je postaviti mu i igračke, npr. krug za trčanje. 
U prostoriji treba da bude sobna temperatura, između 18 i 22 stepena Celzijusa. Na nižim temperaturama bi mogli da se povuku u zimski san.
Ježa možete uz nadzor da pustite da šeta stanom.Prvo ga naučite da vrši nuždu na jednom mjestu u kavezu. Vrlo su radoznali i vole da istražuju okolinu, a za razliku od glodara neće da grizu kablove i nameštaj.
Ježa treba uzimati opranim rukama kako bi se navikao na ili prepoznao vlasnikov miris.
Ježevi raspoznaju i vlasnikov glas pa je dobro pričati im. 
Skloni su gojenju pa im treba osigurati mogućnost kretanja.
Čišćenje ježa:
Jež u pravilu sam održava svoje tijelo i čisti ga lizanjem i trljanjem. Voda nije štetna, ali sam čin kupanja može biti stresan za ježa. Izbjegavajte kupanje ako se ježić uspije sam očistiti ili ga eventualno obrišite  vlažnom krpicom.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.

Najslađi-mali-kućni ljubimci.// Vrste kućnih ljubimaca.