Činčila-Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu živjeti same.

Činčila-Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu živjeti same.
 
Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu živjeti same. Tada Vi za njih postajete “druga” činčila. Ukoliko žive od mladosti u društvu s drugim činčilama, dobro će se slagati. Treba biti vrlo pažljiv prilikom upoznavanja odrasle činčile s novom jedinkom, jer tada znaju biti vrlo agresivne. Nemojte ostavljati činčilu samu s drugim ljubimcima, čisto iz razloga da u igri ne povrijede činčilu.
Dobro održavane činčile imaju vrlo malo zdravstvenih tegoba. Ukoliko primjetite promjenu u gustoći izmeta, ako mjestimično nedostaje krzna te ako su oči vodenaste, bilo bi dobro kontaktirati veterinara. Isto vrijedi ako se vaša činčila ponaša drugačije nego ste naviknuti, ako spava i po noći, previše miruje, ne uzima hranu...
Činčila je zdrava kada:
- Aktivna je i živahna
- Ima bistre i sjajne oči
- Ima gusto krzno
- Ima dobar apetit
- Ima normalnu stolicu
- Ima suvu njuškicu
Činčila se može razmnožavati sa šest mjeseci, ali bilo bi bolje pričekati do jedne godine. Prosječno se činčila razmnožava tri puta godišnje i okoti 1 - 4 mladunaca. Graviditet traje 109 - 120 dana.

Činčilama treba dati dosta vremena da se prilagode. Kada im prvi puta pristupate, krećite se polako i govorite tiho da ih ne prestrašite. Dopustite prvo da Vas malo ponjuši. Stavite ruku u kavez i pričekajte da Vaša činčila otkrije novu “granu” za penjanje. Možete postaviti i par grančica tako da se činčila mora popeti kako bi ih dohvatila. Nakon nekoliko dana činčila bi se trebala priviknuti na Vašu ruku. Nakon toga, otvorite kavez i potaknite je da Vam se popne na rame. Ukoliko je želite primiti, nemojte je vući i dizati za krzno, nego je lagano obuhvatite rukama. Činčila obožava pijesak za kupanje, pa ukoliko se ne želi vratiti u kavez, stavite pijesak u posudu u koju će odmah uskočiti. Tako je možete prenjeti u kavez. Nikako je nemojte agresivno loviti.Činčilama ponudite gotovu hranu za činčile, sijeno, listove maslačka,  jabuku, suvo voće, bananu... i obavezno vodu. Najbolje ih je hraniti uveče kada su budne i aktivne.
Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima. Velike su razlike u karakteru svake pojedine činčile. Ima nježnijih i mirnijih, ali isto tako i pravih malih dominantnih harambaša. Izuzetno su inteligentne životinje. Životni vijek im je 15 - 20 godina.
Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima. Velike su razlike u karakteru svake pojedine činčile. Ima nježnijih i mirnijih, ali isto tako i pravih malih dominantnih harambaša. Izuzetno su inteligentne životinje. Životni vijek im je 15 - 20 godina.
Postojbina činčila su južnoameričke Ande. Početkom 20. vijeka donijete su u SAD i Kanadu, gdje postaju omiljeni kućni ljubimci. U Evropu dolaze tek sredinom prošlg vijeka.
Zbog izuzetno gustog krzna, ne preporučuje se držanje kaveza sa činčilama na temperaturi višoj od 25ºC. Treba izbijegavati promaju i direktnu sunčevu svijetlost. Kako se činčile danju odmaraju, kavez treba biti na mirnom mijestu. Kavez treba površinom biti što veći, a kako se činčile vole penjati, bilo bi dobro da je i visok. Kavez nikako ne bi trebao biti plastični, jer će ga činčile pregristi. Isto vrijedi i za posude za hranu i vodu. Stavite svojoj činčili u kavez i kućicu kako bi imala svoj mir. Kavez pospite piljevinom za činčile i redovno čistite. U kavez svakako stavite i grančice voćaka (jabuke, kruške) za grickanje, kupovne "grickalice" te igračke. Jednom do dva puta nedeljno priuštite svojoj činčili kupku u pijesku(specijalan pijesak za kupanje za činčile).
 ohhhh,...

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.

PATULJASTI KUNIĆI-Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?