PATULJASTI KUNIĆI-Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?

PATULJASTI KUNIĆI-Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?
Kunići su društvene životinje koje vole ljude. Kao takve idealni su obiteljski ljubimci. Ima ih različitih, a najpopularnije pasmine su hermelin, rex, angora i ovnoliki kunići
Tražite li idealnog kućnog ljubimca za cijelu obitelj, a nemate uvjeta za držanje psa razmislite o kunićima. Poput psa jako se vežu uz svoje vlasnike.
Zašto? Kunići su društvene životinje koji u prirodi žive u skupinama. Kao kućni ljubimci najčešće žive sami odnosno ljudi su im jedino društvo.
Vole se maziti, a moguće ih je čak dresirati, primjerice da nuždu obavljaju u zečjem wc-u. Samo pod uvjetom da ih se shvati kao ravnopravne članove obitelji. Dobro se slažu s djecom, ali brigu o ljubimcu ne smijete prepustiti isključivo djeci.
Kupnja kunića
Kod kupnje kunića najvažnije je znati da se kao kućni ljubimci drže patuljasti kunići. Ima ih različitih vrsta, a najpopularnije pasmine su hermelin, rex, angora i ovnoliki kunići.
Važno je da životinja nije premlada. Kunić koji se od majke odvoji prije osmog tjedna u životu će više obolijevati. Drugi faktor na koji kod kupnje morate obratiti pozornost jest zdravlje kunića.
Provjerite da li je kunić zdrav Neki od znakova koji ukazuju da je vaš novi ljubimac zdrav su čisto i sjajno krzno, čiste šape, kratki 'nokti', bistre oči i suha njuška. Obratite pažnju na uvjete u kojima se životinja u trgovini drži. Ono mora biti čisto i uredno što je jedan od osnovnih preduvjeta da bi kunić bio zdrav. Da bi to i ostao to isto morate mu omogućiti u vašem domu.
 Osnovna oprema za kunića
Prostran kavez ( što veći to bolji) sa plastičnim dnom na koje treba staviti stelju i slamu u kojoj će se vaš ljubimac skrivati. Kunići obožavaju grickati sijeno koje im trebate servirati u za to predviđenim koritima koje se obično pričvrste za kavez.
U osnovu opremu također spadaju pojilica i masivna hranilica koju kunić neće moći prevrnuti. Za posluživanje zdravih obroka najjednostavnije je kupiti kuglu koja će visjeti s vrha kaveza. Da bi došao do poslastica vaš ljubimac morat će se protegnuti.
 U kavezu obavezno morate postaviti WC te im kupiti nekoliko igračaka. Sve to kunić mora imati u kavezu i zato on mora biti dovoljno prostran.
Vašeg ljubimca redovito morate puštati izvan kaveza kako bi se razgibali i istraživali.
 MOJ DOM.
Govor tijela kunića: Znate li što vam dugouhi ljubimac govori?
Govor tijela važan je za razumijevanje kunića. Kako bi razumjeli da li je tužan, sretan, želi li se maziti ili neu pripremili smo za vas 'vodič za razumijevanje kunića'
Kunići u divljini kao i sva druga živa bića međusobno komuniciraju. Čine to i kao kućni ljubimci. Kako bi razumjeli što vam vaš ljubimac želi reći donosimo vam vodič za razumijevanje govora tijela kunića:
Prije ili kasnije primijetit ćete da vaš kunić ponekad stražnjim nogama snažno udara o pod. Želi vam reći da je uplašen ili vas upozoriti na nekakvu opasnost. Tako to kunići rade u divljini.
Izviđanje situacije
Podizanjem na stražnje noge kunić pokazuje oprez odnosno daje do znanja da je nešto čuo i da mora izvidjeti situaciju. Kao ljubimci najčešće će izviđati situaciju kad osjete da je vrijeme za hranu ili pak da bez obzira na to što nije vrijeme istu mogu nažicati. Činit će tada razne pokrete i grimase ne bi li vam se svidjeli te dobili poslasticu.
Da je nešto privuklo njegovu pažnju kunić će vam također pokazati naćuljenim i ušima postavljenim 'prema naprijed'. Ušima povučenim unatrag s glavom na tlo kunić vas poziva na maženje.
 S ušima 'prema natrag' treba bit oprezan
Ako su one privijene uz leđa, a kunić pritom još ima podignut rep, reži i ispušta čudne zvukove poput gunđanja daje vam do znanja kako nije raspoložen za igru. Isto će vam dati trzanjem ušiju. Gunđanjem kunić pokazuje da je ljut. Preporučuje se ostaviti ih na miru.
Glasnim i bezrazložnim škrgutanjem zubi vaš ljubimac želi vam reći da ga nešto boli. Škrguće li pak dok ga mazite znak je to da mu je ugodno.
 Zašto vas kunić prati?
 Već smo pisali da su kunići društvene životinje. U divljini žive u skupinama, a kao ljubimci najčešće sami.
Praćenjem i skakutanjem vlasniku pokazuju da su ga prihvatili kao prijatelja te da su spremni na igru.Osim praćenjem često će vam to pokazati i na druge načine.
Ako vas kunić lagano gura njuškom ustvari vas pozdravlja i poziva na maženje. Da je raspoložen za igru pokazat će vam i bacanjem na bok, valjanjem, a često i bezglavom jurnjavom. Sve su to znakovi da su kunići poludjeli od sreće.
Privrženost vlasniku kunići pokazuju lizanjem i grickanjem, a zaspu li uz vas pokazuju vam da su vas prihvatili kao prijatelja.
S druge pak strane snažno guranje ili odgurivanje vaše ruke znak je da se maknete jer trenutno nije raspoložen za igru.
Kruženjem oko vaših nogu on vam se ustvari udvara. Kako ne bi bio nesretno zaljubljen preporučuje ih se kastrirati.
 
Kupili ste kunića i osnovnu opremu za vašeg ljubimca. Sa svime zajedno stigli ste kući i suočili se s problemom o kojemu prije kupnje uopće niste razmišljali:
Gdje smjestiti kavez za kunića?  Imajte na umu da su to plahe i osjetljive životinje. Kavez za kuniće ne smije se zato stavljati na propuh, blizu radijatora ili uz prozor ( sunce ne smije direktno tuči u kavez). Kunići se boje visine te kavez, ma koliko vam se činilo praktično ne stavljajte na visoka mjesta.
Najbolje ga je staviti na pod, u mirnijem dijelu stana/kuće s mogućnošću da izlazi iz kaveza, slobodno šeće i smjesti se gdje njemu odgovara.
Brinete se da će nuždu obavljati po cijelom stanu? Nabavljate li ljubimca, ne misleći ga puštati da boravi izvan kaveza onda ga niti ne nabavljajte. Kunići su čiste životinje i uz malo truda može ih se naučiti da idu na svoj wc. Nuždu u njemu neće obavljati, najčešće ako su zanemareni ili bolesni.
 
Čuli ste da kunići vole grickati namještaj i kablove? Istina je, ali to također nije razlog da cijelo vrijeme borave zatvoreni u kavezu. Zatvoren smije biti samo dok vas nema kod kuće. Sve ostalo može se spriječiti.
Upoznajte se postupno Najčešća pogreška nakon kupnje životinje jest da je svi žele dirati, nositi i to odmah čim je došla u novi dom. Zdrav kunić može živjeti 12 godina. Učinite zato sve da to i bude.
Jednako kao i kupnja opreme za kunića važno je njegovo privikavanje na novi dom. Imajte na umu da je do dolaska u vaš dom kunić vrlo vjerojatno živio s drugim kunićima. Dolaskom u vaš dom to se promijenilo.
Dajte mu nekoliko dana da se privikne na novi dom. Niti slučajno djeci ne dozvoljavajte da ih potežu za uši i prenose s jednog mjesta na drugo.
Vjerujte nam, za igru i maženje bit će vremena. Upoznavanje kunića s vlasnicima treba biti postepeno. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BRIGA O KUNIĆIMA-Kunići su jako osjetljivi na ponašanje vlasnika koje ih na bilo koji način ugrožava.

HRČAK-SAVRŠENI KUĆNI LJUBIMAC-POSLIJE OVIH FOTKI UDOMIĆETE ME.